Erasmus+ tarptautinio projekto ,,Eco thinking for Eco living” partnerių susitikimas Islandijoje

Rugsėjo 26–spalio 1 dienomis Islandijoje vyko tęstinio Erasmus+ tarptautinio KA229-051130 projekto „Eco thinking for eco living“  mainų programos partnerių susitikimas. Į unikalioje, geizeriais ir ugnikalniais garsėjančioje šalyje esantį miestą Kopevogur vyko Šviesiosios gimnazijos mokiniai: Viltė Janonytė, Luknė Matukaitė, Aleksandra Naujokaitė, Ignas Černikauskas, Matas Kaupas, Rokas Leikauskas. Juos lydėjo direktorė Violeta Liutkiene ir anglų kalbos mokytoja Jūratė Kaupienė.

Tai buvo pirmasis projekto partnerių susitikimas, kuriame dalyvavo atstovai iš Gaziantep Anadolu Lisesi  (Turkija), ATG EIC (Prancūzija), I.E.S. ALHAKEN II (Ispanija) ir Vatnsendaskoli Compulsory School (Islandija). Projekto dalyviai pristatė savo šalis, kultūrą ir mokyklą, iš kurios atvyko. Pagrindinė šio projekto susitikimo tema – atsinaujinantys energijos ištekliai mūsų planetos ekosistemos išsaugojimui. Mokiniai savo pristatymų metu dalijosi žiniomis apie atsinaujinančios energijos plėtrą savo gimtosiose šalyse. Džiugu pastebėti, kad Lietuva šioje srityje ne tik sparčiai žengia į priekį, tačiau išmaniais sprendimais lenkia ne tik kaimynus, bet ir didžiąsias Europos šalis.

Šio projekto metu turėjome galimybę daugiau sužinoti apie atsinaujinančius energijos šaltinius, energijos tausojimą, tvaresnį gyvenimo būdą, bet tobulinome ir komunikacinius sugebėjimus, susipažinome su naujais žmonėmis, kultūromis bei dar nematytomis vietovėmis. Projekto metu išklausėme klimato ir aplinkos apsaugos departamento direktorės Johhanos Hlin Audunsdotir ir inovacijų departamento direktoriaus Sigurduro H. Markussono pranešimo apie atsinaujinančią energiją ir jos panaudojimą Islandijoje. Islandija – viena pasaulio lyderių pagal atsinaujinančių energijos šaltinių vartojimą. Daugiau nei 90 proc. visos šalies sunaudojamos energijos sudaro geoterminė energija ir hidroenergija. Elektrą islandai gaminasi tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių, o namus su retomis išimtimis šildosi geotermine energija. Buvo be galo įdomu apsilankyti Hellisheidi jėgainėje, kuri užima šeštą vietą tarp didžiausių pasaulyje geoterminių jėgainių pagal pajėgumą.

Šioje paslatingoje trolių, ledo bei ugnies šalyje aplankėme nemažai įspūdingų vietų:
Gullfosso krioklį, geizerių slėnį, unikalų Perlano muziejų, tiltą, jungiantį du žemynus, neseniai išsiveržusį ugnikalnį ir, žinoma, Islandijos sostinę Reikjaviką.

Projektas suteikė dalyviams unikalią galimybę tyrinėti, atrasti ir sužinoti daugiau apie

šalių partnerių kultūrų ypatumus, tradicijas ir legendas, pajusti kultūrų ir kalbų įvairovę, lavinti mokinių ir mokytojų anglų kalbos įgūdžius, padidinti mokinių pasitikėjimą savimi bei motyvaciją visapusiškai tobulėti. Projekto metu mokiniai ir mokytojai turėjo galimybę gyvai bendrauti su žmonėmis iš Islandijos, Ispanijos, Turkijos ir Prancūzijos, vartoti anglų ir kitas projekto partnerių kalbas, ugdytis toleranciją kitoms tautoms bei jų kultūroms. Projekto dalyviai tobulino IT įgūdžius ir praturtino techninį bei mokslinį žodyną, įvairių užsiėmimų metu patobulino kūrybinio problemų sprendimo ir darbo komandoje įgūdžius, o tai gera investicija į jų ateitį.

Tikimės, kad šis projektas padės suvokti, kokią žalą daro per didelis energijos suvartojimas, ir paskatins jaunąją kartą įsitraukti į aplinkosauginę veiklą.

Finansuotas Europos komisijos lėšomis

Skip to content